divendres, 11 de maig del 2018

Congrés Participatiu Catalunya i Futur

196 - Nova Tàrrega, 11 de maig de 2018

“No disposar de govern a la Generalitat té conseqüències negatives. Però algú creu, sincerament, que quan n'hi hagi recuperarem la normalitat? Ni que sigui la normalitat autonòmica?”
Aquest passat dissabte es va presentar a la Biblioteca comarcal de Tàrrega el Congrés Participatiu Catalunya i Futur, presidit per l'arqueòleg Eudald Carbonell.

PROCÉS PRECONSTITUENT
Va anar a càrrec de Pere Pugès, que acostuma a analitzar amb encert els passos a seguir per avançar en els nostres objectius. No oblidem que va ser un dels quatre fundadors de l'ANC i dels primers a defensar un Referèndum previ a la DUI.
Ara ens presenta aquest Congrés, realment ambiciós, que pretén la participació –amb major o menor implicació– de més de 75.000 persones d'arreu de Catalunya i que tindrà dues grans etapes.
Durant aquest 2018 es presentarà el Congrés a entitats, organitzacions i al món acadèmic i professional per convidar-los a preparar els documents que serviran de base per al debat ciutadà de la segona fase.
El 2019 hi haurà la fase més participativa que servirà perquè tota la ciutadania faci les seves aportacions o, simplement, expressi el seu suport o rebuig a les propostes presentades.
Els debats s'organitzaran al voltant de sis grans àrees temàtiques: Catalunya al món; Una societat cohesionada; Equilibri amb la natura; Un model econòmic, sostenible equitatiu i eficient; La governança; i L'estat, una eina al servei de la societat. Aquestes àrees es divideixen en disset línies de treball més específiques, que no descriurem ara per no allargar-ho més del compte.
En tot cas, podeu veure el vídeo d'aquesta presentació a la nostra web, a l'apartat de vídeos. I si voleu saber-ne més podeu entrar a la web del congrés: futurcat.cat.

MANCA DE GOVERN
Està clar que no disposar de govern a la Generalitat té conseqüències negatives. Però algú creu, sincerament, que quan n'hi hagi recuperarem la normalitat? Ni que sigui la normalitat autonòmica?
És evident que no, que al govern espanyol li ha agradat això d'intervenir la Generalitat. Per la via del 155 o com sigui. Recordem que l'assalt al Departament d'Economia va començar setmanes abans que no aprovessin l'aplicació del famós article.
Mentre tant, la insistència en investir Puigdemont i Sànchez, així com la modificació de la llei de presidència per poder investir a distància, recorreguda al TC, serveixen per engruixir la llista de greuges que ens fa l'estat espanyol, ja sigui a través del poder executiu o del judicial, deixant clara la manca de respecte cap a la voluntat popular majoritària democràticament expressada per la ciutadania en les darreres eleccions –il·legítimes, no ho oblidem– del 21D. Uns greuges que són arguments per presentar davant instàncies europees i internacionals i que, malgrat no vagin tant de pressa com voldríem, acabaran intervenint per posar ordre en aquest afer que ja fa temps que ha deixat de ser intern d'Espanya.
En tot cas, fixeu-vos qui són els que més es queixen per la manca de govern català. ANC? Òmnium? No. Els sindicats? No. Els CDRs? Tampoc. Els partits independentistes? ERC sí, però no especialment la CUP ni JxCat. Els que més es queixen són Iceta, Arrimadas i Albiol. En definitiva, els partits unionistes. Perquè? Perquè si a nosaltres ens fa mal la manca de govern, a ells encara els en fa més.
Per això Puigdemont parla d'administrar bé els tempos. No patiu: quan arribi el moment convenient sentireu per la FM qui serà el nou president.

PRESOS POLÍTICS I EXILIATS
El temps passa i la injustícia amb ells es manté.
No podem permetre que el seu sacrifici sigui inútil. Per dignitat, seguirem sortint al carrer per exigir el seu alliberament. El dimecres 16 de maig farà ja set mesos de l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. I, com cada mes, sortirem al carrer per reclamar justícia i llibertat.
A banda, seguim preparant el Sopar Groc per al dia 1 de juny. Un sopar solidari on els beneficis aniran destinats a l'associació dels familiars dels presos i exiliats. Ja tenim gairebé la meitat de l'aforament venut i ens estem plantejant la ubicació en un altre lloc per tal d'encabir tothom. Encara no és segur, però, que puguem trobar un lloc alternatiu, o sigui que, per si de cas, no espereu a darrera hora per comprar els vostres tiquets. Penseu que més o menys la meitat del preu, 30€, servirà per ajudar aquestes famílies. I si no podeu venir al sopar, podeu col·laborar igualment fent una aportació en concepte de Fila Zero als mateixos punts de venda de tiquets. A Tàrrega: Cistelleria Grau, Còpies Maite i Viatges Gris (Caprabo), i els dilluns a la nostra parada a mercat. I també a Bellpuig: Copisteria Papers.