dimarts, 27 de novembre del 2018

Renúncies, destitucions i picabaralles

222 - Nova Tàrrega, 30 de novembre de 2018

CGPJ 2a PART
Arran de la renúncia de Manuel Marchena a presidir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), desprès d’haver sortit a la llum els missatges del portaveu del PP al Senat Ignacio Cosidó, s’ha produït un bloqueig en la seva renovació a més d’evidenciar un sistema que, encara que d’entrada sembla del tot raonable, mostra una clara ingerència del poder polític vers el poder judicial . S’obre de nou l’antic debat: com hauria de ser l’elecció dels membres de la cúpula judicial? D’una banda les associacions judicials es decanten per un sistema mixt: reclamen que son els mateixos juristes els que haurien de ser els encarregats d’elegir un número important (12) d’aquests càrrecs, com succeir en el període que va del 1980 al 1985. La qual cosa també desprèn sospites de manipulació. El més democràtic és que siguin les càmeres parlamentaries les responsables de tan feixuga elecció. Ara bé, s’hauria de correspondre el resultat, amb el mapa real de les seves composicions. L’anomenat “bipartidisme” impedeix a les clares, tota mena d’intent de reflectir en la cúpula judicial la varietat política existent en les pròpies càmeres.

DESTITUCIÓ D’EDMUNDO BAL
La nova i flamant advocada general de l‘Estat Consuelo Castro, a destituït de manera llampec Edmundo Bal l’advocat de l’Estat encarregat fins ara de dirigir l’acusació en contra dels líders polítics que duen a terme el procés independentista. Sembla ser que aquest cessament ve donant per les diferències de criteri en el grau acusatori. L’advocacia general de l’Estat ja no contempla del delicte de rebel·lió i el rebaixa al de sedició, juntament amb els de malversació i desobediència. Per contra, l’advocat cessat continuava mantenint el delicte de rebel·lió com el principal. Nosaltres, com ja hem repetit en diverses ocasions, no creiem que existeixi tampoc els delictes de sedició ni malversació. Tot plegat pensem que aquest cessament es una manera més de cercar per part del govern espanyol, els suports que necessita per l’aprovació dels pressupostos, des dels grups parlamentaris independentistes.

LES PICABARALLES PARLAMENTARIES
N’hi ha de tots els colors. Aquí però en voldria destacar un parell que tenen a veure molt directament amb el nostre procés. La primera a vingut de la mà d’Albert Ribera després que Cs presentes una moció per prohibir els indults als presos polítics, comparant-los amb l’ex-tinent coronel Antonio Tejero i el seu cop d’estat del 23-F. Dons bé, el diputat Joan Tardà fart de que considerin als nostres presos polítics uns colpistes, l’hi ha deixat clar que cada vegada que això passi, ell replicarà anomenant-los a ells, feixistes. L’altra s’ha produït quan després que Gabriel Rufián anomenes en repetides vegades “indigne” al ministre d’exteriors Josep Borrell, es produí un seguit de rèpliques que acabaren amb l’expulsió de l’hemicicle del diputat Rufián, al qual van acompanyar tots els diputats del grup parlamentari. A la sortida dels mateixos, el ministre Borrell va acusar a un parlamentari d’haver-lo escopit. La posterior difusió de les imatges han demostrat que el Sr. Ministre, mentia.

ELECCIONS ANDALUSIA
El proper 2 de desembre, els andalusos estan citats a les urnes per elegir els seus representants parlamentaris. Sembla que hi ha una opció (la reelecció de Susana Díaz), que presenta mes força de cara ha obtenir els millors resultats. Les demés candidatures (PP, Cs, Podem), lluiten per tenir el ”privilegi” de quedar en segon lloc, bé per optar a encapçalar l’oposició o bé per tenir la clau de la governabilitat pel fet que no es contempla una victòria del PSOE amb majoria absoluta. El més interesant però de la campanya electoral, no son els missatges encarats a solucions concretes per la ciutadania andalusa. En els mítings, el centre dels arguments sempre és Catalunya, la majoria de vegades per assegurar que mai es cedirà a les pretensions de llibertat del nostre poble. Es tanta la presència de Catalunya en aquesta campanya, que inclús aquí sembla que el que ha començat realment son les eleccions al nostre país.

CONGRÈS TERRITORIALS, SECTORIALS I EXTERIORS
El proppassat dissabte 24 a la localitat de Calldetenes, l’ANC va portar a terme el Congrés de Territorials, Sectorials i Exteriors. En el mateix es va debatre i aprovar les actuacions que posarem en marxa en els propers mesos. Es preparen uns mesos molt actius. Ho anirem anunciant.

XERRADA JURIDICA
Demà dissabte dia 1 de desembre, hem preparat una xerrada de tipus jurídic a la Biblioteca Comarcal de Tàrrega amb el títol “Fins on podem arribar”. Hi participaran els advocats Hug Sierra i Diana Reig, membres de l’Advocacia per la Democràcia Ponent-Pirineus. Serà a les 8 del vespre i es preveu molt interesant. Hi sou tots convidats.