dilluns, 29 d’octubre del 2018

Crida Nacional i Primàries Catalunya

218 - Nova Tàrrega, 2 de novembre de 2018

“La Crida Nacional s'ha concebut com una eina per aglutinar l'independentisme. Però més enllà d'aquesta nova plataforma, ja hi ha un projecte per unificar esforços de cara a les municipals: Primàries Catalunya”
Les dues darreres setmanes hem criticat l'actitud dels partits independentistes. Sovint fa l'efecte que tots ells prioritzen l'objectiu de guanyar eleccions per damunt del de guanyar la República.

CRIDA NACIONAL
Un nou exemple l'hem tingut aquest cap de setmana passat, durant l'acte fundacional de la Crida Nacional a Manresa, la nova plataforma política que ha tingut com a principals promotors els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez.
El projecte, concebut com una forma d'aglutinar la força de l'independentisme sota un sol paraigua de cara a futures eleccions, no ha comptat amb el suport de cap dels tres actuals partits. ERC i CUP se'n van desmarcar des del principi adduint que derivava del PDeCAT. I aquests últims tampoc s'hi integren perquè el seu president, David Bonvehí, considera que fragmenta el seu espai electoral.
Amb tot, com tants cops hem dit, la gent ja fa temps que va per davant dels partits i aquests miren, després, d'anar-se resituant. És significatiu, doncs, que molta gent persegueix aquesta unitat política. De moment la Crida Nacional neix amb 51.000 adherits i 9.500 socis fundadors o militants. Per fer-se una idea comparativa del que això significa, penseu que PDeCAT té 13.000 militants, ERC 8.400 i CUP 1.900 (Ara, 2017).

PRIMÀRIES CATALUNYA
Però més enllà de la Crida Nacional, ja hi ha un projecte en marxa per unificar esforços de cara a les properes municipals, del qual n'hem parlat anteriorment: Primàries Catalunya.
Un projecte que tampoc els partits veuen de bon ull perquè els fa perdre pes i capacitat de decidir com a organitzacions amb entitat pròpia. No podrien controlar les llistes per posar-hi persones afins disposades a fer el que digui el partit i no el que digui el votant. Per això seria tant important que tingués èxit la proposta de fer candidatures unitàries a les properes eleccions municipals. Unes candidatures formades a partir de llistes obertes on fos la mateixa ciutadania –la interessada en participar-hi, és clar– la que triés les persones que n'han de formar part.
És obvi que hi ha molts pobles, especialment els més petits, on no té sentit aquest sistema. Però és primordial per a les ciutats grans i mitjanes.
De moment, les Primàries Catalunya avancen a bon ritme i ja hi ha 25.000 inscrits al registre de votants. Si encara no t'hi has inscrit, pots fer-ho a https://primariescatalunya.cat/. Com més siguem, més força tindrem.
Cada cop més municipis s'adhereixen al procés de primàries. Aquesta setmana, Lleida, entre d'altres, ha decidit fer un pas endavant i participar-hi per confeccionar una llista unitària republicana feta des de la base.

DIADA DE CATALUNYA NORD
Ara fa 359 anys, el 7 de novembre de 1659, es signava el Tractat dels Pirineus que posava fi a la Guerra dels Trenta Anys. En virtut d'aquest tractat el rei Felip IV de Castella i III d’Aragó dividia els territoris del Principat de Catalunya en dues parts, per tal de cedir les comarques septentrionals a la corona francesa. Aquest dia es considerat la Diada de la Catalunya Nord.
Per aquest motiu, el dissabte 10 de novembre hi haurà un seguit d'actes per commemorar aquesta Diada. Des de l'ANC - Tàrrega per la Independència organitzem autocars per tal de facilitar a tothom que vulgui que pugui assistir-hi. La sortida de Tàrrega serà des del lloc habitual, al carrer Joan Tous (La Tassa), el mateix dissabte dia 10 a les 9:30 del matí. Pel que fa a la tornada, es preveu sortir de Perpinyà a les 20:00.
El viatge durarà unes tres hores i mitja, aproximament i durant l'anada hi haurà una parada per dinar en alguna àrea de l'autopista amb restauració. No obstant, qui vulgui podrà dur el seu menjar, és clar.
El preu del tiquet és de 20 € i són a la venda al nostre local del carrer Sant Joan, 30, de Tàrrega. També es poden reservar al 696 89 04 29 (Ramon) i 636 365 412 (Carles). Caldrà venir a retirar-los al local com a màxim el dimecres 7 de novembre.
Esperem, com sempre, la vostra participació.