dijous, 12 d’abril del 2018

Nota de premsa: Querella per delicte electoral contra ANC - Tàrrega per la Independència

Nota de Premsa
Tàrrega, 12/04/2018

Querella per delicte electoral contra ANC - Tàrrega per la Independència

L’ex coordinador de l’Assemblea Nacional Catalana a Tàrrega, denunciat en virtut de la Llei Mordassa

El que va ser coordinador de l’ANC a Tàrrega fins el passat mes de març, Salvador Bori, haurà d’anar a declarar als jutjats de Cervera acusat d’haver organitzat un acte il·legal. Serà el proper 23 d’abril, dia de Sant Jordi, a les 11:30.

Es tracta de la concentració de protesta pels dos mesos d’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart del 16 de desembre passat, per a la qual s’havia demanat permís, d’acord amb la coneguda com a Llei Mordassa i que va ser expressament denegat en ser considerat, per la Junta Electoral provincial, un acte de campanya.

Bori, que se sent una víctima més de la campanya de persecució política que des de l’Estat es duu a terme per criminalitzar l’independentisme, ha llegit una declaració preparada (s’adjunta al final) i ha preferit no respondre a preguntes dels periodistes.

Per la seva banda l’actual coordinador, Carles López, ha mostrat el seu suport tant personal com de tota l’ANC a l’ex coordinador. Ha subratllat que seran al seu costat, com ho estaran sempre en el cas de tots els encausats per qüestions polítiques.



Declaració:

Bon dia i gràcies per haver atès aquesta convocatòria d’avui.

Si bé la meva intenció inicial era la de fer una roda de premsa normal i corrent, explicant què passava amb la denúncia que he rebut i responent després les vostres preguntes, la volada que ha pres la notícia a partir de la simple convocatòria de roda de premsa ha fet que hagi pres el determini, aconsellat pels meus advocats, de limitar-me a fer lectura d'aquesta declaració.

Com ja avançava la convocatòria, fa uns dies vaig rebre una citació judicial per anar a declarar al jutjat d'instrucció número 2 de Cervera en qualitat d'investigat per un suposat delicte electoral. El delicte del que se m'acusa és haver mantingut de forma il·legal, el 16 de desembre passat, la concentració de protesta pels dos mesos d'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. No parlem d'una falta administrativa sinó d’un delicte tipificat penalment que pot comportar presó.

Com sabeu, des que el 2015 el Partit Popular va implantar la coneguda com a Llei Mordassa, tota manifestació o concentració ha de ser comunicada a l’autoritat amb una antelació mínima de 24 hores. Habitualment la resposta és positiva però, en aquest cas, la Junta Electoral Provincial de Lleida va informar negativament en considerar que tenia caràcter d’acte de campanya, motiu pel qual es va denegar el permís de fer-la.

La denúncia, que va dirigida a mi personalment, es basa en un atestat de Mossos d’Esquadra on se’ns identifica a mi com a persona física i a l’ANC com a persona jurídica responsables de la convocatòria. Que consti el meu absolut suport a Mossos que, des de l’aplicació del 155, reben unes directrius des de la direcció política clarament contràries a les habituals.

Sense entrar en el fons de la qüestió, cosa que farem davant del jutge, considerem que aquesta querella forma part de la campanya de persecució política per criminalitzar l'independentisme.

L’estratègia anunciada per la vicepresidenta de l’estat d’escapçar partits i entitats a partir dels seus principals líders, ja fa temps que va escampant-se cap a baix. L’objectiu no és altre que atemorir la societat, cosa que no podem permetre. Com prou bé sabeu, Tàrrega per la Independència ha estat una de les més actives, sinó la que més, de les territorials de l'Assemblea a les nostres contrades. Sembla, doncs, que la intencionalitat de l’avís és clara.

Algú em preguntava si algun altre responsable de l’ANC o Òmnium havia rebut una denúncia del mateix estil, ja que de protestes pels dos mesos d’empresonament dels Jordis se’n devia fer arreu. A mi no em consta, però això no significa que n’hi pugui haver, òbviament. En tot cas, que s’hagi apuntat a la concentració de Tàrrega sembla obeir a aquesta estratègia, abans esmentada, de mirar d’escarmentar qui més soroll fa.

I encara un detall. La data per fer-me anar a declarar sembla triada expressament. Quina casualitat que m’hagin citat pel proper 23 d’abril, dia de Sant Jordi. Què hi farem!

Voldria acabar aquesta declaració amb agraïments. En primer lloc a la família i amics més propers, que des del primer moment m’estan acompanyat en aquesta situació tant desagradable. I agrair també els suports que he rebut des del mateix dimarts al vespre, quan es va fer públic el motiu d’aquesta roda de premsa. Moltes gràcies a tots. Sé que no estic sol. Gràcies de tot cor.






Fotografies: Pep Companys