dimarts, 24 d’octubre del 2017

En Peu de Pau, resistència no-violenta

171 - Nova Tàrrega, 27 d'octubre de 2017

“«Tenim tot el dret a manifestar-nos i exigir els nostres drets i llibertats. Però també demano que ho fem amb el compromís insubornable a la no-violència. Mai hem caigut en el parany de la violència. Ara tampoc ho farem» (Jordi Sànchez, 17/10/17)”
A partir d'ara, passi el que passi aquest divendres, tant al Parlament de Catalunya com al Senat espanyol, començarem a entrar en una fase de resistència.
En Peu de Pau és un col·lectiu, del qual l'ANC en forma part, destinat a estendre i promoure la resistència pacífica i no-violenta.
Reproduïm un resum del decàleg publicat a enpeudepau.cat sobre com enfortir les mobilitzacions.

1. NI UNA EXCUSA A LA CAVERNA
Allò que fas compromet tot el moviment, tant si dones una flor com si insultes o dones una empenta. Hem de ser impecables en denunciar totes les provocacions i actes violents, vinguin d’on vinguin!

2. CONVERTEIX LA INDIGNACIÓ EN ENTUSIASME
Entre el seny i la rauxa. No et deixis embogir per les emocions, evita la violència verbal i física, tant a les persones com a les coses. Rebutja discursos i lemes incendiaris, les actituds d’arrogància i prepotència. Que la ràbia no et creï més adversaris. L’acció no-violenta requereix de serenitat i calma, no d’escalfament. Si no et pots controlar, aparta’t de l’acció.

3. A LES XARXES COM AL CARRER
Filtra els missatges, evita rumors. No difonguis informacions incendiàries, dubtoses o falses. Comparteix només informacions validades. Abans de compartir una informació, 1. Comprovem que sigui autèntica, 2. Que és actual, no de fa dies o mesos, 3. Valorem si escampar-la ajudarà el procés. No donem arguments a la caverna: no-violència, inclusió i tolerància també a les xarxes. No alimenteu els trolls.

4. NO TENIM POR!
Aprèn a gestionar la por. No neguis els teus sentiments, però evita que la por et paralitzi: respira profundament, envolta’t de gent coneguda, cuideu-vos col·lectivament i no marxeu mai sols/es! No es tracta de no tenir por; es tracta de no deixar-se governar per ella.

5. NO ESTÀS OBLIGAT A RES
Fes allò que et veus capaç de fer. No arrisquis més del que pots assumir. En cada situació aporta allò que pot ser més útil als altres. La diversitat és la nostra força. Abans de fer una acció, parla amb el teu entorn de les reaccions en situació d’estrès i marca els teus límits i ritmes. La lluita pot ser llarga. Prepara’t mentalment per no reaccionar als possibles atacs sinó per orientar-te per neutralitzar-los, sense fer-nos mal i sense fem mal a qui agredeix.

6. TINGUES CURA DEL TEU COS
Crea les condicions per poder resistir. Cal descansar i dormir per estar en condicions. No et deshidratis! Beu aigua molt sovint! Si no et vols fondre ni tenir mal de cap, situa’t a l’ombra de tant en tant. Evita trepitjades i mals d’esquena amb un bon calçat i roba còmoda. Porta menjar per anar picant! I si ha de ploure, preveu com protegir-te de la pluja. Assegura’t que tens bateria al mòbil o recàrrega externa.

7. PREPARA'T PER LA REPRESSIÓ
Anota a la mà els contactes d’ajuda. Acorda amb el teu entorn mecanismes de suport en cas de lesió o detenció. Avisa al teu entorn d’on aniràs a manifestar-te o concentrar-te. Informa’t de qui coordina l’acció i quins són els objectius. Intenta anar-hi amb colla i marqueu un punt de trobada o reagrupament per si us perdeu. Informa de qualsevol agressió als col·lectius especialitzats: #SomDefensores o @DretsCat.

8. ACCIONS AMB REPRESSIÓ
L’acció no-violenta pot comportar repressió. Les accions no-violentes, poden comportar la reacció violenta dels adversaris. Cal assegurar-nos que tot el grup n’està assabentat. També cal que analitzem si cadascú està capacitat i disposat a afrontar possibles agressions. En cas que no, no ho fem! Hi ha moltes altres maneres de mobilitzar-nos sense exposar-nos a ser agredits o detinguts, tot repartint-nos prèviament els rols: observar, fer i escampar fotos i vídeos; avituallament; suport psíquic...

9. PROTECCIÓ DE PORRES, PILOTES I GASOS
La millor prevenció és l’actitud digna que no amenaça ningú. Quan l’adversari perd la força de la raó i embogeix amb la raó de la força violenta ja estem començant a convèncer. L’ús de les porres està limitat per la llei com a element de contenció i/o immobilització o com a arma de defensa. En cap cas en zones vitals del cos, com ara el cap. Sempre que puguem, protegim-nos les parts vitals. Moltes d’aquestes accions de repressió estan adreçades a la dispersió del grup, és important que abans de l’acció haguem determinat un lloc per retrobar-nos, recomptar-nos i reconfortar-nos.

10. LA FORÇA MÉS PODEROSA
«Sota un govern que empresona injustament, el lloc adient per a una persona justa és la presó» (Henry D. Thoreau).
«Quan la injustícia es converteix en llei la rebel·lió esdevé un deure» (T. Jefferson).
«Cadascú té l’obligació moral de desobeir les lleis injustes» (M. L. King).
«La base de l’acció no-violenta comença quan la gent desobeeix i quanta més gent i més temps ho faci, abans caurà l’autoritat» (Gene Sharp).
«El cas català és el projecte més ghandià des de Ghandi» (J. Assange).