dimarts, 20 d’abril del 2021

Informació addicional dels personatges de l'obra "CAMBÓ / COMPANYS" (1)

INFORMACIÓ ADDICIONAL DELS PERSONATGES DE L’OBRA
“CAMBÓ-COMPANYS”

“CAMBÓ COMPANYS” és un espectacle que gira entorn a la insurgència del President Lluís Companys i el seu govern (coneguda com els Fets del 6 d’Octubre de 1934) com a reacció a la progressiva deriva totalitària dels governs espanyols en el context de la Segona República (1931-1939).

La proclamació de la República Catalana per part del President Companys, successor de Francesc Macià fundador d’ERC, responia a la derogació que havia fet el govern de Madrid de la Llei de Contractes de Conreu aprovada uns anys abans per la Generalitat.

Aquesta llei defensava els pagesos i petits propietaris en contra de les oligarquies i grans propietaris rurals.

Francesc Cambó, màxima figura del partit de la Lliga Regionalista, fundada per Enric Prat de la Riba president de la Mancomunitat de Catalunya, formació mare del Catalanisme modern i contrària a la política de l’Esquerra Republicana de Francesc Macià i Lluís Companys, intenta evitar en el seu discurs a les Corts de Madrid que l’Estatut de Catalunya no sigui anul·lat.

No se’n va sortir.

La Lliga Regionalista (dretes) i Esquerra Republicana de Catalunya (esquerres), son els partits catalanistes clàssics.

Lluís Companys un cop alliberat de presidi, justifica l’aixecament del 6 d’Octubre de 1934 apel·lant a la resistència democràtica de totes les forces republicanes davant l’amenaça del feixisme.

Falta poc pel Cop d’Estat del dictador Francisco Franco, la Guerra i la Repressió.

PRIMERA PART

A la primera part de l’espectacle, Francesc Cambó anomena els següents personatges:

- HONORIO MAURA: fill d’Antonio Maura. Diputat Monàrquic.

- PEDRÓ ARMASA: Diputat del Partido Radical creat per Alejandro Lerroux, formació republicana espanyola inicialment socialista però amb una deriva progressiva cap a la dreta.

- ANTONIO GOICOECHEA: Diputat monàrquic, cap del partit de dreta monàrquic alfonsí, Renovación Española.

- PEDRO SAINZ RODRíGUEZ: Diputat monàrquic, que posteriorment en dictadura, va ser ministre de Educación Nacional en el primer govern de Francisco Franco. Conspirador monàrquic, exiliat a Portugal y conseller polític de Juan de Borbón.

- LLUÍS DURAN I VENTOSA: President de la Lliga Regionalista i el seu principal ideòleg en el moment dels fets. Avia estat Regidor a l’Ajuntament de Barcelona, Diputat de la Diputació de Barcelona. Autor de la proposta de creació d'un organisme comú que aplegués les competències de les quatre diputacions catalanes, i que el 1913 originarà la Mancomunitat de Catalunya que en serà el vicepresident i esdevindrà un dels més estrets col·laboradors d'Enric Prat de la Riba fins a la seva mort, encarregant-se també de la conselleria de foment el 1914.

-PERE COROMINES MONTANYA: Diputat d’ERC en el moment dels fets. Avia estat regidor a l’Ajuntament de Barcelona per l’ Unió Federal Nacionalista Republicana. Diputat a les Corts espanyoles. El 1914 va inspirar el pacte de Sant Gervasi entre l’ Unió Federal Nacionalista Republicana i el Partit Republicà Radical de Lerroux. Pare de Joan Coromines Vigneaux , creador de l’escola pública Joan Coromines de Mataró (escola inclusiva).

-MARCELINO MENÉNDEZ Y PELAYO: filòleg, acadèmic i escriptor.

-JOSÉ ANTONIO PRIMO DE RIVERA: fundador de Falange Española, moviment polític de caràcter feixista. Fill del dictador Miguel Primo de Ribera que avia perpetrat el cop d’Estat del 1923.

Desitgem que aquesta informació, faci una mica més entenedora la situació viscuda en aquells temps tant convulsos.