divendres, 23 d’abril del 2021

Informació addicional dels personatges de l'obra "CAMBÓ / COMPANYS" (2)

INFORMACIÓ ADDICIONAL DELS PERSONATGES DE L’OBRA
“CAMBÓ-COMPANYS”

“CAMBÓ COMPANYS” és un espectacle que gira entorn a la insurgència del President Lluís Companys i el seu govern (coneguda com els Fets del 6 d’Octubre de 1934) com a reacció a la progressiva deriva totalitària dels governs espanyols en el context de la Segona República (1931-1939).

La proclamació de la República Catalana per part del President Companys, successor de Francesc Macià fundador d’ERC, responia a la derogació que havia fet el govern de Madrid de la Llei de Contractes de Conreu aprovada uns anys abans per la Generalitat.

Aquesta llei defensava els pagesos i petits propietaris en contra de les oligarquies i grans propietaris rurals.

Francesc Cambó, màxima figura del partit de la Lliga Regionalista, fundada per Enric Prat de la Riba president de la Mancomunitat de Catalunya, formació mare del Catalanisme modern i contrària a la política de l’Esquerra Republicana de Francesc Macià i Lluís Companys, intenta evitar en el seu discurs a les Corts de Madrid que l’Estatut de Catalunya no sigui anul·lat.

No se’n va sortir.

La Lliga Regionalista (dretes) i Esquerra Republicana de Catalunya (esquerres), son els partits catalanistes clàssics.

Lluís Companys un cop alliberat de presidi, justifica l’aixecament del 6 d’Octubre de 1934 apel·lant a la resistència democràtica de totes les forces republicanes davant l’amenaça del feixisme.

Falta poc pel Cop d’Estat del dictador Francisco Franco, la Guerra i la Repressió.

SEGONA PART

A la segona part Lluís Companys anomena els següents personatges:

- JOSEP DENCAS: Diputat d’ERC a les Corts espanyoles i també al Parlament de Catalunya, Conseller de Governació i fundador d’Estat Català. A les Joventuts d’Estat Català se’ls deia els “excursionistes”. Fou un dels màxims responsables de l’aixecament del 6 d’Octubre. Va fugir a l’exili escapant per les mateixes clavegueres del Palau de la Generalitat.

- JAUME SIMÓ: va ser Alcalde de Reus, Diputat al Parlament de Catalunya i a les Corts espanyoles, pel Partit Republicà Lliberal d’Alejandro Lerroux.

- RICARDO SAMPER: dins del Partit Republicà Lliberal d’Alejandro Lerroux va ser varies vegades Ministre i Cap del govern espanyol que va declarar inconstitucional la llei de contractes de conreu aprovada per la Generalitat.

- JOAN LLUHI: membre d’ERC, va ser Diputat a les Corts espanyoles i Ministre a Madrid. Conseller del govern de Lluís Companys.

- MARTÍ ESTEVE: membre d’ERC, va ser Diputat a les Corts espanyoles i Ministre a Madrid. Conseller del govern de Lluís Companys.

- MARTÍ BARRERA: membre d’ERC, va ser Diputat a les Corts espanyoles i Conseller del govern de Lluís Companys. Pare de Heribert Barrera.

- VENTURA GASSOL: membre d’ERC, va ser Diputat a les Corts espanyoles i Conseller del govern de Lluís Companys.

- JOAN TAULER: membre d’ERC, Diputat al Parlament de Catalunya i Director General del govern de Lluís Companys.

- SEBASTIAN POZAS: General del exercit de la República i contrari a l’aixecament del 6 d’Octubre.

- DOMINGO BATET: General del exercit de la República i contrari a l’aixecament del 6 d’Octubre.

- JOSÉ MARIA GIL ROBLES: militant de diferents partits de dretes, va ser el president de la Confederación Española de Derechas Autónomas (CEDA), coalició de partits espanyolistes catòlics i anticatalanistes.

- ANTONIO ROYO VILLANOVA: polític conservador i anticatalanista. Ministre a Madrid del govern de Alejandro Lerroux.

- JOSÉ MARIA ALBINYANA: polític conservador i anticatalanista. Diputat a les Corts.

- ENRIC PÉREZ FARRAS: Cap dels mossos d’Esquadra, fidel a Lluís Companys.

Desitgem que aquesta informació, faci una mica més entenedora la situació viscuda en aquells temps tant convulsos.