dimarts, 2 de maig del 2017

Llach i la llei de transitorietat jurídica

146 - Nova Tàrrega, 4 de maig de 2017

“De la llei a la llei: la llei de transitorietat jurídica, aprovada per la majoria parlamentaria en representació de la majoria social, és l'eina que donarà cobertura legal a la realització del referèndum”
Divendres passat vam poder gaudir de Lluís Llach a Bellpuig en un col·loqui anomenat 'El Tram Final'. Tot i que ja estava previst abans que esclatés la polèmica, l'acte es va convertir en un acte d'homenatge i reconeixement per l'intent de linxament mediàtic al que se'l va sotmetre la setmana anterior.

FUNCIONARIS I REFERÈNDUM
Els adversaris s'han esquinçat les vestidures per unes paraules que va dir en una altra conferència similar a aquesta, quan va afirmar que un cop aprovada la llei de transitorietat jurídica els funcionaris l'haurien d'acatar si no es volien trobar amb sancions. Hi ha res més obvi que això?
Fa uns quinze dies Tàrrega per la Independència va organitzar una conferència amb el títol "Els treballadors públics davant el referèndum" de la que no se'n va fer cap publicitat, cap difusió. Hi vam convidar només les persones que més interessades hi podien estar: funcionaris del cos de Mossos d'Esquadra i policies locals, i també secretaris municipals.
No es pot dir que hi hagués una assistència massiva, poc més de vint persones, però tampoc era el que es pretenia en aquesta ocasió. La qüestió és que vam dur com a ponents dues persones d'innegable prestigi professional dins el camp de la jurisprudència, un des de la vessant de la pràctica de l'advocacia, l'altre com a coordinador de la sectorial de l'ANC de secretaris, tresorers i interventors de l'administració local, camp que domina abastament en tant que actualment és el secretari general de l'ajuntament de Tarragona.
Aprofitem per agrair l'alcadessa, Rosa Mari Perelló, per haver presentat l'acte a la sala de plens de l'ajuntament.

TRANSITORIETAT JURÍDICA
El que van explicar aquests juristes no va ser altra cosa que el que va venir a dir Lluís Llach. Segurament més ben explicat i, sobre tot, sòlidament argumentat amb fonaments jurídics, però deixant clar un mateix concepte: la llei de transitorietat jurídica derogarà qualsevol disposició legal que es contradigui amb el que s'estableixi en aquesta llei que, per tant, passarà a ser el marc de legalitat vigent a partir d'aquell moment.
És evident que en dues línies no es poden reflectir tots els matisos que hi ha darrera una afirmació d'aquests tipus, i menys quan qui l'escriu no domina especialment el tema, però dit de forma ràpida i simple ve a ser això.
Què se'n pot dir de les sancions? Doncs res que els funcionaris no sàpiguen. Si no apliquen la llei vigent a cada moment podran ser sancionats. Com ara. No hi haurà, com alguns volen fer creure, cap risc per als funcionaris de quedar en entredit. Aquests no hauran de triar quina legalitat obeeixen, si l'espanyola o la catalana, per la simple raó que de legalitat vigent només n'hi haurà una a cada moment.

DE LA LLEI A LA LLEI
Fins a un determinat moment serà l'espanyola. Que ja sabem prou bé que de sancionar també en sap i molt. I després serà la catalana, aprovada des del Parlament legítimament establert i democràticament escollit, amb una majoria de diputats que van ser elegits justament per dur a terme aquest procés. I la nova llei, com és lògic, evident i normal a tot el món, preveurà sancions per als que no la compleixin. Els que corrin a més velocitat de la permesa per la carretera seran multats, com fins ara, i els funcionaris que no acatin les lleis vigents doncs també seran sancionats, exactament igual que fins ara.
Diuen que qui no té feina el gat pentina, que és al que es dediquen els que tant protesten. No cal que donem més tombs del compte a coses que són de calaix.
Això sí, l'abast principal que d'entrada tindrà la llei de transitorietat servirà per garantir la realització d'un referèndum amb totes les garanties democràtiques. Després aquest referèndum s'haurà de guanyar, perquè si no tot plegat no haurà servit de res.