dimarts, 4 d’octubre del 2016

Confiança necessària i suficient

118 - Nova Tàrrega, 6 d'octubre de 2016

“Puigdemont té la confiança necessària, però no la suficient, per seguir amb el procés. Ara cal que li aprovin els pressuposts del 2017. Esperem que tots plegats estiguin a l'altura de les circumstàncies”
El merder que tenen a la política espanyola és tant important que no val la pena donar-hi massa tombs. Al capdavall, les coses acabaran com és normal: amb uns o altres manant al govern espanyol. Perquè, de fet, tant hi fa qui hi hagi al capdavant. Tot i que hi ha qui diu que per Catalunya seria millor un canvi de govern, no hi ha res que ho justifiqui. Algú creu que canviaria res de substancial si enlloc de PP al govern hi manés PSOE, PODEMOS o C's? Hi hauria algú disposat a pactar un referèndum, per exemple? Doncs això.

PROVA SUPERADA
De moment... Ja tenim el president Puigdemont amb la confiança necessària –no suficient– per seguir amb el procés. Per a que aquesta confiança sigui suficient demana, a més, que li siguin aprovats els pressuposts per al 2017. La petició és del tot normal, i més tenint en compte el precedent de mesos enrere en que no van poder arribar ni a debatre'ls al Parlament.
Però també és lògic que, a priori, la CUP no ho vulgui donar per fet, sense tenir-ne els detalls i haver-los negociat. Esperem que tots plegats estiguin, aquest cop, a l'altura de les circumstàncies.

REFERÈNDUM
Sí o sí, el farem. Aquest és el compromís. I tenim, també, data ni que sigui aproximada: segona quinzena de setembre de 2017, just d'aquí un any. L'11-S tornaria a quedar dins el període de campanya. Però el proper 11-S no ha de servir per fer moure els manifestants sinó per activar els votants.
De totes maneres caldrà veure en quines condicions arribem a la celebració d'aquest referèndum. Si ha de ser legal, només podrà ser-ho d'acord amb la legalitat catalana, perquè és del tot impossible que pugui ser pactat amb l'estat espanyol. Això, en el fons, significa que abans haurà calgut aprovar aquesta nova legislació, que inclou la llei de Transitorietat Jurídica i que, de facto, representa el punt d'inflexió, el punt de trencament de l'antiga legalitat espanyola substituïda per la nova legalitat catalana. Digues-li DUI, digues-li RUI, l'important és fer tots els passos.

HOMENATGE A COMPANYS
Un any més la Comissió Homenatge a Companys de Tàrrega, de la que formem part junt amb altres entitats i partits, organitza els tradicionals actes commemoratius en l'aniversari de l'afusellament del president Companys, el 15 d'octubre de 1940. Fa ja, doncs, 76 anys.
Enguany l'aniversari cau en dissabte i això ha fet que decidíssim, a la Comissió, recuperar la Marxa de Torxes matinal que ja es va realitzar també el 2010, coincidint aleshores amb el 70è aniversari.
Ens reunirem a la plaça del Carme, el Pati, a partir de dos quarts de set del matí per sortir amb les torxes enceses, en comitiva, fins arribar a l'esplanada del castell on farem la lectura del manifest i el llançament de les salves, a la mateixa hora en que fou assassinat.
En acabat, hi haurà un esmorzar a preus populars a prop mateix de l'esplanada. Durant aquesta propera setmana anirem donant més informació al voltant dels actes d'homenatge.

CONCURS QUEBEC-CAT
Divendres passat, 30 de setembre, va finalitzar el termini de presentació d'estelades al concurs QUEBEC-CAT organitzat per Paulí Cucurull, amb el suport de Ràdio Tàrrega i la col•laboració de Tàrrega per la Independència. Al final han estat 17 les propostes rebudes, de les quals una s'ha hagut de descartar en no complir amb un dels punts de les bases, ja que l'estelada en qüestió no estava ubicada a Tàrrega.
A partir d'aquí, el jurat haurà de decidir entre les 16 candidates restants quina és la proposta guanyadora. I no ho tindrà fàcil: n'hi ha de més grans i de més petites, fetes amb materials de tota mena, i algunes fins i tot comestibles!
Recordeu que el resultat el sabrem en directe a Ràdio Tàrrega divendres de la setmana entrant, 14 d'octubre, a les onze del matí.