dijous, 20 d’agost del 2015

Via lliure a la República Catalana

83 - Nova Tàrrega, 20 d'agost de 2015

Tenim al davant poc més d'un mes per a la data decisiva: el 27-S. Una data que significarà el punt de partida real cap a la nova República Catalana. Aquestes simples eleccions autonòmiques, com no es cansen de repetir els nostres adversaris, les convertirem en el referèndum que no hem pogut fer de cap altra manera. Diuen que no hi ha pitjor sord que el que no hi vol sentir. De fet, però, el problema és per qui no vol escoltar. Qui avisa no és traïdor, i ja fa temps que el poble català avisa. Si no és pactat, serà sense pactar. El nou Parlament que sorgirà d'aquestes eleccions és el que ha d'acabar d'enllestir les estructures d'estat que falten i proclamar la declaració unilateral d'independència. Previ, això sí, l'enèsim intent de negociació, preceptiu per tal que s'entengui internacionalment que aquesta ha estat la única via possible per acomplir amb la voluntat majoritària del poble català.

Abans, però, tenim una fita també molt important: l'11-S. Aquest Onze de Setembre hem de tornar a omplir Barcelona, la Meridiana enguany. I ho hem de fer, com cada any, amb una manifestació cívica, popular i multitudinària on participi tothom, gent de tots els colors polítics amb un denominador comú: el dret a decidir. Que en el fons significa dret a l'autodeterminació. Gent que volem canviar l'actual model d'organització política per disposar d'un estat propi que tingui major cura dels nostres interessos col·lectius i socials. L'èxit d'aquesta manifestació acabarà de donar l'impuls necessari per a que les candidatures independentistes assoleixin la victòria el 27-S. Primer omplim la Meridiana i després omplim el Parlament dels nostres diputats.

Cal que ens mobilitzem tots cap a Barcelona aquesta Diada. Per això és important que tothom que pugui es desplaci cap a la Meridiana aquell dia, bé sigui amb mitjans propis, o preferiblement amb autocars per tal de facilitar tant com es pugui la mobilitat. Recordeu que organitzem, com els darrers anys, autocars per poder-s'hi desplaçar fàcilment. Els punts de venda són: Bar de les piscines municipals, Cistelleria Grau, Còpies Maite, ERC Tàrrega, Forn Balcells, Forn Castellets (C. Sant Pere Claver), Forn Dit i Fet, Forn Gabernet, Forn Vilardosa, Llibreria Estel, Pastisseria El Pati i Viatges Gris. A banda de la parada que tenim cada dilluns al mercat, on també podreu comprar la samarreta oficial de l'ANC que ajuda a finançar l'organització d'un esdeveniment tant complex com és aquest. No espereu a darrera hora!

Sovint s'esgrimeix el discurs de la por per part dels dependentistes. La por a no cobrar les pensions, per exemple, ni altres ajudes socials. Quan la realitat és just la inversa. L'estat espanyol no pot garantir el pagament de les pensions més enllà del 2017. Només amb la independència és poden garantir les pensions catalanes. L'estat espanyol ha utilitzat el 87% dels fons destinats a pagar pensions per comprar deute de l'estat, deute propi, posant en greu perill el seu pagament en un futur proper. La independència en garanteix el seu pagament, i fins i tot podria millorar-ne l'import fins a un 10% ja que Catalunya, amb el 16% de la població, aporta aproximadament el 29% del Fons de Reserva de les pensions.

El nostre discurs és el de la il·lusió, el del progrés en front del retrocés. Cal destacar el tracte injust que reben tots els habitants de Catalunya. Tots! Tant els que estan a favor de la independència com els que hi estan en contra. Un tracte insolidari que ens porta a que, en termes de renda per càpita disponible després de pagar imposts, els catalans disposem de menys diners que els ciutadans d'algunes comunitats que reben ajudes a partir de la nostra contribució a l'erari públic. El principi d'ordinalitat aplicat a Alemanya o al Canadà fa que un land no pugui baixar posicions al rànquing després de fer la seva aportació solidària a l'estat al que pertany. A Espanya, Catalunya passa del 3 a l'11. Dins Espanya retrocedim, pel nostre compte podrem progressar.

També volem apropar el discurs de la independència als més joves. Per això estem preparant una festa, per al dissabte 5 de setembre, on el fil conductor serà la música electrònica, però on a més hi haurà paral·lelament tota una colla d'altres activitats, destinades a tot tipus de públic. Començant per una fideuà popular a migdia, activitats infantils amb tallers multiculturals i amb inflables, sessió continua d'audiovisuals relacionats amb el procés –amb especial incidència en les activitats fetes a Tàrrega els darrers anys, com ara l'estelada d'espelmes o les marxes de torxes–, presentació del darrer llibre de Titot, de Brams, amb la seva presència per signar-los, parades de marxandatge independentista, barbacoa nocturna... I també, durant la tarda, un «holi colors», activitat basada en una tradició hindú que consisteix en una batalla de colors on els participants es llencen pols de colors i aigua fins a quedar acolorits de cap a peus.

Catalunya: progrés o retrocés? Nosaltres ho tenim clar. El 27 de setembre, tu decideixes.