dilluns, 1 de setembre del 2014

Omplim els carrers per poder omplir les urnes

 
Nova Tàrrega del dijous 4 de setembre de 2014

Ja tenim l'Onze de setembre a tocar. Una diada especial, perquè és la que precedeix la consulta que ens ha de permetre saber si realment els catalans volem la nostra llibertat en forma d'un nou estat, o si pel contrari només som quatre els que fem una mica de soroll. Per tant correspon un escrit especial, ja que serà el darrer abans d'aquest gran dia. No perdem de vista, però que el Gran Dia no és aquest, sinó el 9-N.

Sembla que alguns posen en entredit la realització de la consulta. Sovint els catalans hem estat els nostres pitjors enèmics. Que si la consulta és legal o no, que si no ens deixaran fer-la, que si els polítics s'arronsaran... Cal entendre molt clarament una cosa: depèn de nosaltres mateixos. Quantes coses han estat il·legals fins que algú ha trencat aquella legalitat establerta fins aleshores? Moltes. No fa ni cent anys, per exemple, que les dones poden votar a les eleccions, o que ho poden fer els negres als Estats Units. I com s'han canviat les lleis? Amb activisme.

Els nostres polítics no s'arronsaran si els ciutadans no parem d'empènyer. Això és el que ens hem de posar ben bé al cap tots plegats. Els de "l'altra banda", els polítics de l'estat espanyol, creuen –o volen fer creure als seus ciutadans– que el que passa en aquest país és fruit de la feblesa d'esperit de la població catalana que, sense criteri personal, se sotmet a la voluntat de quatre polítics eixelebrats. No paren de dir que, en una fugida d'estudi davant la crisi, són els polítics d'aquí els que han posat al cap dels pobres catalans la pastanaga de la independència. Però nosaltres, els qui hi som, sabem perfectament que la cosa va justament al revés. Que és perquè la majoria de la població cada cop té més clar que la millor –si no l'única– manera de resoldre els seus problemes és mitjançant un estat propi, que els polítics catalans s'han anat apuntant cada cop més a aquest carro.

Som nosaltres, doncs, els que hem de seguir tirant del carro. Catalanes i catalans, nascuts o no aquí, parlem com parlem, hem de sortir al carrer aquest Onze de Setembre per manifestar clamorosament la nostra voluntat de ser. De ser independents. De ser un nou estat. I si algú pensa que "no ens donaran la independència", tingueu clar que la independència no es dona, es pren. Algú creu que una criatura maltractada romandrà en una llar on la volen, encara que la llei digui que no se'n pot anar de casa? Les lleis diran el que voldran en un moment donat, però al final, amb més o menys dificultat, les lleis s'acaben adaptant a allò que la societat creu majoritàriament que és el més necessari.

Però el primer que cal escatir és quanta gent vol realment la independència. Cal que puguem votar. Cal que anem a votar. I per això, malgrat que ens cansem, malgrat que a moments puguem perdre una mica d'il·lusió, cal que no parem de mobilitzar-nos, d'empènyer, de seguir endavant. Cal que aquest 11-S omplim els carrers per deixar ben clar al món que el 9-N votarem per la nostra independència. I ens hem de mobilitzar a tot arreu. A la tarda a Barcelona, amb tota la gent arribada dels quatre punts cardinals. Però també al matí, cadascú a la seva població. També a Tàrrega, és clar.

Cal que tots ens manifestem a Tàrrega, al matí, a la Plaça Rafel Casanova. Com cada any està prevista l'ofrena floral que en aquest lloc organitza l'Ajuntament de Tàrrega amb la participació de diferents entitats locals. Aquest any, com a cloenda de l'acte, l'Assemblea Territorial de Tàrrega de l'ANC farà lliurament a l'alcaldessa, com a màxima representant pública del municipi, dels compromisos ciutadans que la gran majoria de les associacions i entitats targarines han signat en aquests darrers dies. Un document per donar ple suport al President de la Generalitat en la convocatòria de la consulta del 9-N i per oferir la total disposició a cooperar en la seva organització.

És important que aquesta activitat local tingui una assistència massiva. Per donar una imatge de fortalesa prèvia a la concentració que es fa a la tarda a Barcelona. Aquest acte es repetirà a tots els municipis de Catalunya i cal visualitzar que som molts, arreu del país, els que donem suport al procés d'independència. Segurament molta gent no podrà anar a Barcelona per diversos motius, però li agradaria poder ser-hi. La seva aportació pot ser assistint al matí a aquestes concentracions locals.

I a continuació, cap a Barcelona a omplir la V. Una V simbòlica que, com s'ha repetit manta vegades,

pot tenir molts significats: Via, Voluntat, Votar, Victòria, o també el símbol de la Pau. En definitiva, però, no és res més que una manera de facilitar l'organització de la més que previsible allau humana de manifestants que aquell dia omplirà Barcelona. I és també una manera –i això és molt important, no ho oblidem– de visualitzar de cara al món, amb una imatge molt potent, el clam d'aquesta terra i dels seus ciutadans per conquerir la seva independència.

Les inscripcions són molt importants per aconseguir una bona organització. Probablement molta gent pensarà que, com va succeir l'any passat, encara que només s'inscrigui una part de la població, molta altra gent hi anirà pel seu compte i ja s'acabarà d'omplir tota la V. Sí, potser sí. Però ningú sap cap a on anirà aquesta gent que no està inscrita, i no podem saber si pot quedar algun tram més descobert que els altres. Per això són tan importants les inscripcions i per això s'estan fent crides arreu del territori per a què la gent s'hi inscrigui. Per això, i per poder distribuir correctament les persones que s'hi apunten amb samarretes grogues o vermelles de manera que puguem confegir una gegantesca bandera catalana tant a Diagonal com a Gran Via.

També els que hi vagin en vehicles particulars cal que s'inscriguin. Molts ja ho han fet a través dels formularis que hem posat a disposició de la població als punts de venda de tiquets d'autocar. Però cal que els que encara no ho han fet prenguin consciència de la importància d'aquest pas. És necessari que tothom que pugui s'hi inscrigui, ja sigui en els formularis en paper que seguim tenint als principals punts col·laboradors (Cistelleria Grau, Electricitat Salvadó, Llibreria Estel, Bar de les piscines municipals), ja sigui per internet a https://araeslhora.cat/ca/via-catalana-2014/inscriu-te o simplement a araeslhora.cat seguint les indicacions, ja sigui per telèfon trucant al 902 811 914, disponible les vint-i-quatre hores del dia, els set dies de la setmana. Si la web o el telèfon no funcionen en el moment que ho proveu, no desistiu i torneu a intentar-ho més tard.

Certament, estem patint algun problema amb les inscripcions per internet. Fins i tot nosaltres, des de les assemblees territorials, també tenim dificultats per poder completar les inscripcions correctament dels que us heu inscrit mitjançant els formularis de paper i que nosaltres hem de passar via web. Segurament molts haureu rebut un correu-e o un missatge al mòbil confirmant la vostra inscripció, on s'hi indica el tram on esteu apuntats i a quina barra de la primera a la novena us correspon estar, així com el color de samarreta que correspon a aquella barra. I segurament molts altres no haureu rebut encara aquesta confirmació. No patiu. Amb confirmació o sense, el que està clar és que esteu inscrits i podeu anar al nostre tram. I un cop allà, si no tenim clar a quina barra hem d'anar, els organitzadors de tram ja ens ho acabaran d'indicar.

A hores d'ara tant el tram 3 com el 4 ja estan plens. La Regió 6, conformada per les comarques de la plana de Lleida, ha estat la primera organització territorial de l'Assemblea a omplir els trams pre-assignats i ens han assignat també el tram 5. Cal reconèixer, de totes maneres, que segurament havien menystingut la nostra capacitat de resposta, ja que a comarques amb menys població que la nostra els hi ha estat assignada major quantitat de trams. En definitiva, però, les noves inscripcions que feu via internet o telèfon s'hauran de fer, doncs, al tram cinc o següents. Tot i així, com estem insistint, no deixeu d'inscriure-us.

Pel que fa als autocars, sortiran de l'Estació d'Autobusos a partir de les 13:30. L'organització recomana arribar a Barcelona abans de les tres de la tarda. Per tant, tot i que anirà just, hem optat per sortir a partir de dos quarts de dues. Com ja vàrem fer l'any passat, anirem obrint les portes dels autobusos de quatre en quatre per tal de 'forçar' que no quedin seients buits i, a mesura que estiguin plens, començaran a arrencar. Us recomanem de venir uns minuts abans de dos quarts de dues, però per evitar la tensió i el nerviosisme propis d'una sortida d'aquest tipus seria recomanable que tampoc s'acumulés la gent massa d'hora.

Els responsables dels autocars hi serem un quart d'hora abans. Per tant no té sentit anar-hi més aviat, ja que no hi haurà ningú per informar de res. Penseu, també, que l'acte com a tal a Barcelona no començarà fins a les 17:14, de manera que tindrà temps de sobres per arribar al seu lloc tant el que surti amb el primer autocar com el que surti amb el darrer. Per cert, aquest darrer autocar sortirà com a molt tard a les 13:45 i no s'esperarà ningú passat aquesta hora.

Pels volts de cada tram hi haurà bars i establiments col·laboradors identificats com a tals. Aquests permetran l'ús dels seus lavabos i també garanteixen que mantindran els preus habituals i no els pujaran per aquell dia. De totes maneres cal recordar que estem a la zona alta de Barcelona on els preus no són els més econòmics, precisament. Per tant, seria convenient que tothom fos previsor i s’endugués el beure i menjar que consideri necessaris. L'horari de tornada el confirmarem al mateix bus, en funció de les informacions que acabem de rebre aquests darrers dies. De totes maneres, d'acord amb les condicions pactades amb les companyies d'autocar, la tornada serà com a molt tard a partir de les nou del vespre.

El 5 de setembre tots al cine i el 10 a la Marxa de Torxes. Acabem esmentant un parell d'activitats a realitzar abans de l'11-S. Primer aquest mateix divendres, segons ens ha informat el Cinema Majèstic de Tàrrega, s'estrena el documental «L'Endemà», d'Isona Passola, que es va fer famós arran del rècord de recaptació de diners per via del mecenatge per tal de poder-lo dur a terme. Respon amb rigor les preguntes que tots ens fem sobre com viuríem en una Catalunya independent i de com hauria de ser el nou país radicalment democràtic que mereixem. I la vigília de la Diada, la tradicional Marxa de Torxes que organitzem conjuntament amb el Casal Popular El Rostoll. Podeu comprar anticipadament tiquets per la torxa i/o pel sopar a Electricitat Salvadó i Cistelleria Grau.

Als inscrits us acabarem d'enviar la darrera informació per correu-e. També informarem per Ràdio Tàrrega i a la nostra web, www.assemblea.cat/tarrega. A batallar!