dijous, 28 de juliol del 2016

Aquest 11-S, autocars cap a Lleida

110 - Nova Tàrrega, 28 de juliol de 2016

Cinc mobilitzacions, un sol poble. Com ja se sap de fa temps, enguany la manifestació de l'Onze de setembre que planteja l'Assemblea es farà de forma simultània en cinc punts diferents de la geografia catalana: Barcelona, Berga, Lleida, Salt i Tarragona. El sistema serà similar al d'altres anys: es definiran una sèrie de trams a cadascuna de les poblacions i la gent s'haurà d'inscriure a cada tram, en funció de la seva assemblea territorial d'origen. Això no vol dir, és clar, que cadascú pugui inscriure's on més li plagui.

Malgrat repartir-se en cinc ciutats, és una sola manifestació. I això serà així perquè hi hauran esdeveniments que, tot i que encara no es poden desvetllar, faran que hi hagi un únic fil conductor entre els cinc punts de concentració. El que sí que tenim clar és que volem que es visualitzi, al llarg del dia, com la gent es desplaça i es mobilitza per trobar-se. Volem que es vegi com arriben columnes de gent en aquest

A Lleida la concentració serà al marge del riu Segre. Tot i que inicialment es va pensar en fer-ho a la Seu Vella, en tant que recentment ha estat escollida per votació popular com a monument favorit de Catalunya, finalment es va descartar. Es va optar per fer la concentració a la zona enjardinada del marge del riu, un lloc de molt més fàcil accés i que també proporciona major facilitat per obtenir millors vistes de la concentració.

Volem que sigui la concentració més nombrosa feta mai a Lleida. I per això ens proposem que hi vingui el màxim de gent possible. Els que es queixen que sempre es fa tot a Barcelona, aquest cop no tenen excusa. A més, aquesta vegada no caldrà córrer com els darrers anys. Podrem fer les activitats matinals d'homenatge a la plaça Rafael Casanova en l'horari normal d'anys enrere, i sortir amb els autocars després de dinar, ni que ho haguem de fer una mica aviat. Tot i que encara no hem tancat l'horari de sortida, és clar que amb poc més de mitja hora ens plantem a Lleida, o sigui que igual podríem sortir a partir de les tres. L'altra avantatge és que també podrem arribar més d'hora a casa, al vespre, un cop acabada la manifestació.

A Tàrrega organitzem autocars cap a Lleida. De moment les previsions que fem són a la baixa respecte altres anys, i contractarem menys autocars. D'una banda creiem que Lleida és prou a prop com perquè molta gent decideixi anar-hi amb el seu cotxe. A més, segurament no hi haurà tants problemes d'aparcament com a Barcelona els altres anys. D'altra banda, no sabem fins a quin punt el fet de ser el darrer dia de la Fira de Teatre pot influir en que certa part de la gent que vindria acabi preferint quedar-se a Tàrrega.

Els punts de venda de tiquets són els habituals de cada any. O sigui que ja ho sabeu. Si no us voleu quedar sense tiquet d'autocar, aneu de pressa al vostre establiment habitual.

dijous, 21 de juliol del 2016

RI, RUI, DUI... RECOI!

109 - Nova Tàrrega, 21 de juliol de 2016

El passat cap de setmana vam tenir consulta interna a l'ANC. Es tractava de saber si socis, simpatitzants i col·laboradors estaven d'acord amb la pregunta «Vols que l'ANC exigeixi a les institucions catalanes que convoquin el poble de Catalunya a un referèndum per a decidir sobre la independència?». La resposta va ser afirmativa en un 74,5%, negativa en un 22,6% i en blanc un 2,9%. Això pel que fa al conjunt de l'Assemblea. En les votacions presencials a Tàrrega, el 100% dels vots foren afirmatius.

Aquesta proposta va ser rebutjada inicialment a Tàrrega. No tant per la pregunta en sí, sinó per una qüestió de forma i de temps. Ni es va comunicar de la manera apropiada –tant als socis com a l'opinió pública en general– ni es va proposar en el moment oportú, just després del fracàs de l'aprovació dels pressuposts de la Generalitat. De totes maneres, és clar que alguna cosa ha de fer l'ANC per reprendre el lideratge del procés d'independència, quan sembla que els partits polítics, ni que sigui amb graus de responsabilitat diferents, s'encallen en qüestions partidistes.

I ara què: RI o RUI? El que proposem, d'entrada, és un referèndum d'independència (RI). Que acabi sent unilateral (RUI) o no dependrà de la voluntat del govern espanyol de fer-lo de forma acordada. És evident, doncs, com acabarà sent. Quina diferència hi haurà amb el 9-N? Que aquest es va concebre des d'un principi com una simple consulta, sense efectes vinculants. Mentre que el referèndum es proposa ja d'entrada com una votació amb efectes vinculants. La ciutadania ha de saber que si guanya el sí es proclamarà d'independència de forma automàtica. L'abstenció, com sempre, significarà estar d'acord amb la majoria.

I la declaració unilateral d'independència com queda? La DUI serà necessària si no hi ha acord amb l'estat espanyol, tal i com ja preveu el full de ruta de l'ANC i també els programes electorals de JxSí i CUP. De les lleis de desconnexió, la més important és la de transitorietat jurídica. En termes simples ve a dir que a Catalunya passa a ser vigent la legislació catalana exclusivament i que l'espanyola només serà vàlida per a aquelles qüestions que la catalana encara no hagi regulat. L'aprovació d'aquesta llei equivaldrà, de facto, a una declaració d'independència. Si el RI no pot tenir lloc, aleshores caldrà fer el RUI en base a una DUI prèvia.

Per decidir, votar sempre ha estat el recurs dels demòcrates. Al Regne Unit no van tenir por d'oferir un referèndum a Escòcia per a que pogués decidir si volia la seva independència. Ni van tenir por a l'hora de preguntar a la seva població si volien mantenir-se o no dins la Unió Europea. Cert és que els hi va sortir el tret per la culata als governants, en tant que proposaven l'opció contrària al brexit que va acabar guanyant. Però tothom tenia clar que els conflictes es resolen votant. I encara més important: en cap moment ningú va posar en qüestió el resultat perquè hi hagués poca diferència entre les dues opcions (51,9% sí; 48,1% no). Qui treu més vots, guanya, ni que aquest 51,9% equivalgui només al 37% del total del cens electoral, després que la participació fos del 72%.

La setmana passada us anunciàvem l'inici de la campanya d'estiu. Havia de començar divendres passat amb un acció al CAP, però la vam ajornar una setmana després que el dia abans hi hagués el malaurat atemptat de Niça. Per tant, aquest divendres vinent sí que serem al CAP. També vam dir que començaríem a parlar de l'11-S, però igualment ho hem endarrerit una setmana, així que la presentació oficial de com serà aquest Onze de Setembre no es farà fins després d'haver escrit aquest article.

11-S: Cinc mobilitzacions, un sol poble. Enguany la manifestació es farà en cinc poblacions simultàniament. Serà una manifestació descentralitzada. Des de Tàrrega per la Independència teníem reticències inicialment, ja que consideràvem que en la situació política actual el que calia era estat tots units en una sola manifestació. Però cal entendre que malgrat hi hagi cinc punts de concentració diferents, hi ha un sol poble al darrera, amb un únic objectiu: la independència.

Les cinc poblacions escollides són Barcelona, Berga, Lleida, Salt i Tarragona. I la fita que volem aconseguir és que la xifra de manifestants superi la de qualsevol altra manifestació prèvia en aquestes poblacions, llevat a Barcelona òbviament. Aquest cop, els que no van voler anar a la Via Catalana perquè no passava per Lleida, no tenen excusa!

Tot a punt, doncs, de cara a l'11S2016. Ben aviat concretarem ja temes com els desplaçament en autocars, preus, horaris...

dimecres, 13 de juliol del 2016

Apunta’t a «La Marxa Som»

108 - Nova Tàrrega, 14 de juliol de 2016

Volem tornar a incidir en La Marxa Som. Amb l’excusa d’una caminada que recorre tot el país, el que pretén sobre tot aquesta iniciativa és fomentar, per allà on passi, la cultura de participació ciutadana per tal que entre tots debatem i participem de forma activa en la presa de decisions sobre aquells aspectes de la vida pública que acabem repercutint en la nostra vida personal.

Dimecres 20 de juliol, 19:30, a la Plaça dels Comediants. Allí és on tindrà lloc l’acte principal d’aquesta marxa. Comptarem amb la benvinguda de l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa M. Perelló. Tot seguit farem lectura del manifest de la Marxa i donarem pas a una ponència inicial a càrrec de Lluís Planas, que forma part de l’organització de La Marxa Som, per introduir el concepte de democràcia participativa i explicar un model d’actuació per al seu desenvolupament. Tot seguit obrirem un torn de preguntes i acabarem usant aquest model per debatre sobre un tema en concret.

Després, sopar popular a les piscines. A partir de les 21:30, ja en un ambient més distés, podrem prosseguir amb el debat tot sopant a les piscines. El menú, de 12 euros, està format per una colla de tapes i plats diversos per compartir, incloent beguda i postres. Els interessats tenen temps per apuntar-s’hi fins el dia abans, 19 de juliol. Ho poden fer directament al Bar de les piscines o bé a través d’un correu a tarrega@assemblea.cat. El pagament es farà directament el dia del sopar, al bar mateix.

Sense oblidar les caminades Bellpuig-Tàrrega i Tàrrega-Cervera. El dimecres 20 la caminada surt des del Monument de la Sardana, a la plaça Ramon Folch de Bellpuig. L’hora de sortida és a les 8 del matí per tal de facilitar el desplaçament previ en tren des de Tàrrega. Hi ha un parell de trens que surten cap a Bellpuig a les 07:05 i 07:45, amb una durada de deu minuts. L’endemà, dijous 21, la caminada arrencarà des del Pati en direcció Cervera, passant pel Talladell i Granyanella, seguint el camí de Sant Jaume en sentit invers. Apunta-t’hi a lamarxasom.cat.

A Tàrrega, visita al Museu Trepat i entrada a les piscines, gratuït. Això sí, només per als caminadors. Els que s’hagin esforçat a fer el recorregut a peu, en arribar podran gaudir d’una visita guiada al Museu Trepat a partir de les dotze del migdia. I després disposaran d’entrada a les piscines per poder refrescar-se i descansar una mica durant la tarda.

Abans, aquest cap de setmana, tenim consulta interna a l’ANC. Recordem que aquest divendres 15 –de 5 a 9 del vespre– i dissabte 16 –de 10 a 2 del migdia– l’ANC tindrà a Tàrrega les urnes posades al Centre d’Entitats per tal que tots els seus socis de ple dret, col·laboradors i simpatitzant puguin votar a la consulta interna que ha organitzat l’Assemblea. La pregunta és llarga, però clara «Vols que l'ANC exigeixi a les institucions catalanes que convoquin el poble de Catalunya a un Referèndum per a DECIDIR sobre la independència?».

A banda del vot presencial, també es pot fer de forma telemàtica. Aquesta consulta, que des de Tàrrega per la Independència no vam valorar de forma positiva inicialment per la manca d’oportunitat, tant en la forma com en el moment en que es va fer pública, no deixa de ser el camí a partir del qual reprendre la iniciativa en el procés amb l’objectiu de sumar-hi aquella gent que en algun moment ha cregut –i encara creu– que és possible un referèndum pactat. En cap moment es diu si el referèndum ha de ser unilateral o no. Però és una obvietat com acabarà sent.

I aquest divendres 15 a l’ANC comencem la campanya d’estiu. Ho farem davant del CAP de Tàrrega, en una acció conjunta a tot el territori, davant de CAPs i hospitals, per fer difusió de la cita "les hemos destrozado el sistema sanitario" que descriu quin tipus d’estat patim i com vetlla pels interessos dels catalans. Un estat en contra de tots, absolutament tots els catalans, inclosos els dependentistes que també pateixen les mateixes conseqüències del mal funcionament de la sanitat pública. Més endavant començarem a parlar, ja, de l’Onze de Setembre. Això, però, serà la setmana entrant.

Democràcia participativa, consultes internes, referèndums... Tot plegat, allò que més por fa als qui conceben l’estat com un monopoli de poder. I no els canviarem. Val més que seguim construint un nou estat on tots aquests principis tinguin valor.

dimarts, 5 de juliol del 2016

«La Marxa Som» passarà per Tàrrega el 20 de juliol

107 - Nova Tàrrega, 7 de juliol de 2016

En marxa per un nou país on és el poble qui decideix. Aquest és el lema d'aquesta iniciativa que ja fa unes setmanes que s'ha anat iniciant en diversos punts del territori. La Marxa Som és una caminada popular que recorre a peu totes les comarques de Catalunya. Però és molt més que una caminada, és un instrument de democràcia participativa que es posa al servei de persones, entitats i moviments socials. A banda del recorregut a peu, el tema central que es tractarà als municipis és l'establiment de mecanismes de decisió democràtica més participatius de cara a un millor funcionament del proper estat català.

La Marxa s'organitza en quatre columnes que confluiran a Montserrat. Les quatre columnes –Llevant, Ponent, Sud i Metropolitana– han anat arrencant en dates diferents per tal que el darrer dia, el 31 de juliol, arribin totes alhora a Montserrat en un acte de cloenda conjunt. La columna de Ponent va iniciar-se a Puigcerdà el passat 22 de juny i anirà passant, esmentant només les capitals de comarca, per La Seu d'Urgell, Sort, Tremp, Balaguer, Lleida, Mollerussa, Les Borges Blanques, Tàrrega, Cervera, Solsona i Manresa. El recorregut concret de cada etapa es pot consultar a lamarxasom.cat/columna-ponent.

El dimecres 20 de juliol, la Marxa Som arriba a Tàrrega. L'etapa s'iniciarà a Bellpuig, des del Parc, al costat del Monument a la Sardana (plaça Ramon Folch) a partir de les 8 del matí i passarà per Anglesola i Vilagrassa, per finalitzar a casa nostra després de caminar 14 Km. Les persones que hagin fet la caminada gaudiran d'accés gratuït a les piscines aquell dia, així com d'una visita al Museu Trepat de maquinària agrícola. L'endemà els caminants sortiran des del Pati, igualment a les 8 del matí, en direcció al Talladell, Granyanella i acabaran a Cervera havent fet 14,4 Km.

Com pots participar a La Marxa Som? De diverses maneres. D'una banda hi ha les caminades en sí. D'una altra hi ha els debats participatius als pobles per on passa la Marxa, i que a Tàrrega tindrà lloc a la plaça dels Comediants, a partir de dos quarts de vuit de la tarda, amb la finalitat de fomentar la participació ciutadana en la presa de les decisions que ens afecten a tothom. I després del debat, a partir de les nou del vespre, hi haurà un sopar popular al bar de les piscines, a 12 euros. Les inscripcions es poden fer al mateix bar fins el dia abans. Cadascuna de les activitats esmentades és independent de les altres i cadascú pot escollir si vol participar a una, vàries o totes.

Per inscriure't ves a lamarxasom.cat, secció "apunta-t'hi". Allí podràs seleccionar si vols participar als debats locals, caminant etapes o ajudant com a voluntari als organitzadors. La setmana vinent us acabarem de donar tots els detalls de l'organització. Aneu-vos-hi apuntant!