dimarts, 27 de setembre del 2016

S'està perfilant el futur del procés

117 - Nova Tàrrega, 29 de setembre de 2016

“RUI: Gent que estaria disposada a votar sí en un referèndum, quan hi ha eleccions no vota partits independentistes i ho fa a partits amb un discurs més ambigu en aquest aspecte, però amb un accent social més radical”
Fa un parell de setmanes destacàvem que enguany no hi havia cap gran fita a curt termini que mobilit-zés el país després de l'11-S. Fa dos anys havíem tingut la consulta del 9-N i l'any passat les eleccions del 27-S. Però enguany res de transcendental a la vista. O sí?
Si bé és cert que no hi ha res en que l'ANC i la ciutadania en general puguem incidir directament, això no treu que tinguem per endavant qüestions importants de cara al futur del país i del procés com són tant la qüestió de confiança del president Puigdemont, aquesta setmana, com el debat de política general, la setmana entrant.

QÜESTIÓ DE CONFIANÇA
És el primer escull a superar. Un any i un dia després de les històriques eleccions del 27-S que per primer cop va donar un Parlament amb majoria de diputats independentistes, el president Puigdemont haurà encarat la qüestió de confiança que va anunciar després de no poder aprovar els pressuposts de la Generalitat d'enguany.
L'expresident Mas ja va oferir aquesta opció a mig mandat si la CUP acceptava investir-lo. Quan van forçar el seu famós pas al costat semblava que, a canvi, tindríem una certa estabilitat i ens podríem estalviar aquests estira-i-arronsa. Però es veu que no.
Quan es publiqui aquest article en sabrem ja el resultat. En principi no cal esperar sorpreses, perquè la CUP va anunciar fa dies que hi donaria suport. Això no treu que, en vistes d'experiències anteriors, no es pugui dir blat fins que sigui al sac...

DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Un cop superada la qüestió –cal esperar–, es presenta la setmana entrant el debat de política general del Parlament de Catalunya. Aquest hauria de ser el debat on s'acabin de plantejar les propostes del proper curs polític 2016-2017. Un curs en que l'examen final haurà de servir per "aprovar" la indepen-dència.
I a continuació, se suposa que entre finals d'octubre i primers de novembre, tindrà lloc al Parlament el debat pressupostari per al 2017.
Mal que costi, ara és hora de confiar que els polítics que ens representen al Parlament sabran ser dignes del mandat que van rebre i no tibaran la corda excessivament en clau interna de partit.

FULL DE RUTA: RUI
La CUP planteja el referèndum unilateral de forma exclusiva com a pas per culminar el procés. Puigde-mont també hi aposta, sempre i quan sigui vinculant i jurídicament segur.
Des de l'ANC també advoquem pel referèndum, però sense descartar la DUI. El RUI es proposa per mirar d'augmentar la majoria social a favor de la independència, provant de recuperar aquelles persones que apostaven pel dret a decidir.
A Tàrrega la força del vot independentista és clara. Però en altres llocs, especialment l'àrea metropolitana de Barcelona, força gent que estaria disposada a votar sí en un referèndum, quan hi ha eleccions no vota partits independentistes i ho fa a partits amb un discurs més ambigu en aquest aspecte, però amb un accent social més radical.
El que aquests partits obliden –expressament– és explicar que per dur a terme les polítiques socials proposades calen diners, i no en tindrem mentre els impostos que paguem aquí els reparteixi l'estat espanyol. És a dir, mentre no siguem independents.

ELECCIONS BASQUES I GALLEGUES
Poca cosa a dir. Tot segons el guió previst. Fins i tot les declaracions del president electe gallec, que dos dies abans de tancar la campanya electoral va dir que "no es pot negociar amb la pistola del separatisme damunt la taula, de la mateix manera que no ho vam fer quan qui duia la pistola era ETA". Relacionar Catalunya amb ETA surt de franc a Espanya. Fins i tot té premi. Un motiu més per dir "ja us ho fareu!".

CONCURS D'ESTELADES
Per acabar, recordar-vos que aquest divendres 30 de setembre és el darrer dia per presentar estelades al concurs QUEBEC-CAT, dotat amb un premi de 2.000 euros en metàl·lic. Si us afanyeu, encara sou a temps d'enviar la foto de la vostra estelada.