dimarts, 26 de maig del 2015

Satisfets amb les municipals, sí. Però no del tot...

74 - Nova Tàrrega, 28 de maig de 2015

Victòria incontestable del paraigua independentista a Tàrrega. Les quatre candidatures que van signar el compromís amb l'ANC han obtingut un 75% dels vots i un 82% dels regidors, deixant fora de l'ajuntament tant PP com Plataforma. I a nivell comarcal, encara més rotunda: 81% dels vots i 87% dels regidors. Des d'aquí volem fer pública la nostra felicitació més entusiasta a totes les candidatures independentistes.

Davallada espectacular dels partits dependentistes a l'Urgell. Amb tota la comarca, el PSC només ha tret 3 regidors (dos a Tàrrega i un a Vilagrassa), el PP 2 (un a La Fuliola i un a Preixana) i Plataforma cap. En total no arriben al 10% dels vots i sumen el 3% dels regidors comarcals. Un 5% dels vots se'ls reparteixen els d'Entesa (Comú de Tàrrega i similar en altres pobles) i altres formacions locals (Independents per Belianes o Agrupació d'Independents per Vallbona), sense relació amb cap dels partits grans, però que no es pot descartar que sigui vot independentista també.

Llàstima que Sumem hagi quedat fora de l'ajuntament. És l'únic dels integrants del 'paraigua' que no ha pogut entrar, tot i que li ha anat ben just ja que només li han faltat 26 vots. I llàstima que el PSC hagi aconseguit el segon regidor: amb 58 vots menys s'hauria quedat amb un de sol. Però com no pot ser d'altra manera, cal respectar els resultats. I ho diem en un doble sentit: cal també que els socialistes respectin que els de l'estelada, aquella estelada que van denunciar per estar penjada al balcó de l'ajuntament, som la immensa majoria de la població. Aplaudim, des d'aquí, el gest del govern municipal en funcions de tornar-la a penjar novament el mateix dilluns al matí.

La gran sorpresa, o potser no tant, han estat els resultats de la CUP. Sembla que l'efecte 'renovador' que fa quatre anys va suposar Sumem per Tàrrega, aquest cop l'ha representat la CUP. Amb idèntics resultats quant a regidors (3), tot i que de vots la CUP n'ha aconseguit un 3% més (18% la CUP el 2015 vs 15% Sumem el 2011). Això no vol dir, evidentment, que el traspàs de vots hagi estat automàtic d'una força a l'altra.

Tot això està molt bé, però hi ha un però: falten vots. En la consulta del 9-N el 'Sí-Sí' va tenir 5.581 vots a Tàrrega. Mentre que en aquestes eleccions els partits del paraigua sobiranista n'han tingut 4.656. Tindríem, doncs, que la quantitat de vot sobiranista "perdut" depassa els 900, un 16,5%, un de cada sis vots dels que hi va haver aquell dia. Més a prop estan els 333 vots a Comú dels 319 que van votar 'Sí/No' el 9-N, reconeixent, és clar, que la translació tampoc és del tot directa.

Cal analitzar què se n'ha fet d'aquests vots perduts. Segurament, alguns d'aquells vots eren de joves entre 16-18 anys que ara no podien participar. Però segur també que hi ha hagut molts votants independentistes que llavors van votar i que aquest cop s'han quedat a casa. Perquè? Això és el que requereix d'una anàlisi amb més cura de la que permet aquest article. Però una possible explicació podria passar pel fet que les pugnes, lògiques en unes eleccions municipals, entre una sèrie de partits similars en l'eix sobiranista, resulten menys engrescadores per als electors que quan només hi ha dues opcions per triar: independència sí o independència no.

Dit d'una altra manera: haurem de tornar a parlar de la llista unitària. Probablement calgui insistir en la bondat d'una llista unida per davant de diverses llistes separades. No podem permetre que es repeteixi a nivell nacional el que ha passat amb Sumem a nivell local. Així ho defensem des de Tàrrega per la Independència. I tornarem a demanar, com ja ho vam fer en el passat, que les seccions locals dels partits independentistes traslladin cap a les seves respectives cúpules la percepció (demostrada en aquestes eleccions) que units fem més força.

De moment, cal evitar temptacions pactistes entre CiU i PSC a l'ajuntament. És probable que quan es publiqui l'article, aquest paràgraf hagi perdut vigència perquè ja s'hagi fet públic algun tipus d'acord. Des de l'ANC, però, ens limitem a recordar a uns i altres signants del compromís que un dels punts contemplava facilitar l'elecció com alcalde el cap de llista d'algun partit sobiranista. Seria imperdonable per a CiU que recorregués al PSC per pactar. Però també ho seria per a CUP i ERC que aboquessin CiU a aquest pacte... El més probable és que, fins al 27-S, CiU vagi governant en solitari amb més o menys tranquil·litat.

De vegades els acords venen condicionats per factors externs. No serà el cas del Consell Comarcal de l'Urgell, on CiU tindrà novament majoria absoluta amb 10 consellers, acompanyats per ERC amb 7 i la CUP amb 2. Un consell comarcal 100% independentista. Però on CiU ha perdut la majoria absoluta és a la Diputació de Lleida i caldrà estar a l'aguait dels pactes postelectorals que aquest fet pugui provocar.

Una curiositat fantàstica, mot amb la mateixa arrel que fantasma. A Ciutadilla, Els Omells, Guimerà, Ossó de Sió i Preixana, els socialistes han tret menys vots que regidors hi havia per elegir. I el mateix ha passat amb el PP a Ciutadilla, Nalec, Ossó i Sant Martí de Maldà. És a dir, que ni els de la pròpia llista s'han votat. Caldrà inventar alguna mena de carnet per a que els fantasmes també puguin votar.

Finalment, anunciar dues conferències que organitzem per aquest juny. La primera el dimecres 17 a l'Ateneu a càrrec de Germà Bel, catedràtic d'economia aplicada la UB, amb el títol «Quan l'estat no pot canviar, cal canviar d'estat» per parlar d'infraestructures. La segona el divendres 26 amb Martí Anglada per parlar sobre Europa.

Queden només quatre mesos per al 27-S, dia que guanyarem la llibertat. El que no fem en aquests 120 dies, ens ho podrem estalviar per sempre més. Ànims!