dimarts, 14 d’octubre del 2014

Legal o no, la consulta és un tema de justícia universal

Nova Tàrrega del dijous 16 d'octubre de 2014 (A)

La llei, a Espanya, és una qüestió d'opinió. És l'opinió d'un jutge sobre un determinat tema. És igual si aquesta opinió és justa o no des d’un punt de vista moral. Perquè una cosa és allò que entenem com a just en termes generals i una cosa diferent és la justícia en termes legals. La llei pot voler dir una cosa, però, per clara que sigui, si el jutge la interpreta d'una altra manera, ningú li ho pot impedir. I si no que li ho preguntin a aquella dona que fa uns anys va veure com un jutge espanyol exculpava el seu violador perquè duia faldilla curta i "anava provocant". A Espanya, el jutge és la llei.

Els del Tribunal Constitucional són els jutges de més alt rang. Vet aquí perquè no cal perdre temps argumentant sobre si la llei de consultes és o no legal, si s'ajusta o no a la constitució. Tant li fa, perquè per molt que vulguem fer les coses emparant-nos en la legalitat, sempre trobaran la manera d'interpretar-la de la manera que més els hi convingui per acabar desmuntant qualsevol intent nostre. Per tant, ha d'arribar un punt en què aquesta suposada justícia basada en termes legals ha de ser superada per una altra legalitat, la de la justícia universal.

Una Justícia en majúscules. Una justícia que es pot entendre a qualsevol país civilitzat del món, segons la
qual un poble té dret a decidir lliurement el seu futur polític. Un dret anomenat autodeterminació. I això, que està reconegut a la Carta dels Drets Humans, ratificada pel mateix estat espanyol, és el que vol exercir el poble de Catalunya.

Podrà ser aquest 9N? Per això lluitem. A principis de 2014 poca gent pensava que, a menys de quatre setmanes pel 9N, encara parlaríem sobre si es podria votar o no. Qui més qui menys pensava que, malgrat l'acord polític per celebrar una consulta posant-hi data i pregunta, aquesta no acabaria tenint lloc. “Vols dir que es votarà el 9N?”. Al principi la pregunta se solia fer així, en tercera persona. Però a mesura que ha anat passant el temps, ha canviat la manera de fer la pregunta. “Vols dir que podrem votar el 9N?”. Ja no és en tercera persona, sinó en primera, perquè ens hi sentim implicats.

Perquè tothom té ganes de votar. A poc a poc s'ha anat generant aquesta consciència col·lectiva que feia que, el que semblava una quimera, es veiés cada cop més possible. I cada cop s'ha fet més palès que si no votem, no serà perquè no vulguem, sinó perquè no podrem fer-ho en condicions. Però seguim volent votar. I tant se val de quina manera: ho acabarem fent. Mai com ara havia estat tan majoritària aquesta voluntat de recuperar les llibertats nacionals. I votarem. I tant que votarem.

D’una manera o altra, però votarem. I no ens hem de cansar de lluitar perquè ens hi va el nostre futur i el de les generacions a venir. Una lluita desigual, perquè l'enèmic és poderós, però que no té el que tenim nosaltres: la raó.

I fins aquí el que estava escrit abans que esclatés la notícia dilluns a la nit. La consulta no es farà en els termes previstos per la llei de consultes, a causa de la seva suspensió. De totes maneres, en la seva compareixença de dimarts al matí, el president Mas ha anunciat que el 9N hi haurà urnes, paperetes i locals per poder votar, tot acollint-se a marcs legals preexistents. La trajectòria del president mereix que donem credibilitat a la seva proposta. Ara cal esperar que els partits –tots els del bloc sobiranista– tinguin l’alçada de mires suficient per entendre que els moments històrics que vivim demanen no utilitzar el procés amb finalitats partidistes.

Com ha recordat el president, aquesta consulta no serà la definitiva. Ni ho hauria estat encara que s’hagués fet en el marc legal suspès. Perquè el que cal, per tal d’obtenir el reconeixement internacional a una declaració d’independència des del Parlament, són unes eleccions democràtiques on els partits –en llista conjunta preferiblement– es presentin amb un programa comú que inclogui aquesta declaració. Així qui vota sap què vota. I així s’entén també des de l’estranger.

Organitzem autocars per anar a Barcelona aquest diumenge 19 d’octubre. Fa dies que estava previst realitzar l’acte central de campanya de la consulta a plaça Catalunya, a les 12 del migdia. Ara cal omplir la plaça en un acte de suport massiu a aquesta variant de consulta. Per facilitar que hi hagi el màxim de gent possible donant suport a la consulta, hem decidit organitzar autocars i posar a la venda tiquets a 10 euros. A banda d’animar tothom que pugui a anar-hi amb el seu propi cotxe. Aquest cop centralitzarem la venda en un sol punt: Electricitat Salvadó, tocant a la plaça del Pati.

Abans, aquest divendres 17 d'octubre, a les vuit del vespre a la plaça Major. Tornem a convocar tots els voluntaris per fer un segon repartiment general de material per realitzar el porta a porta a Tàrrega. La setmana passada ho anunciàvem pel dissabte dia 18, però finalment ho hem avançat a aquest divendres. Cridem a venir tothom que vulgui fer de voluntari, tant si s'ha apuntat a la web araeslhora.cat com si no, ja que nosaltres mateixos ens encarregarem de fer la inscripció.

El dijous 23 d'octubre parlarem de pagesia dins el cicle de conferències. Amb un títol ben clar: «Surt a compte la independència per als pagesos?». Respondran la pregunta dos membres de la sectorial de l'ANC “Pagesos per la independència”: Pep Riera i Antoni Llimona. Riera, a banda de líder històric d'Unió de Pagesos, és membre del Secretariat Nacional de l'ANC, i per tant de les persones més ben informades sobre què està preparant l'Assemblea en aquests moments. Presentarà l'acte Antoni Pané, gerent de la Cooperativa d'Ivars. La xerrada serà a la sala de plens de l'ajuntament a 3/4 de 9 del vespre.

Ningú va dir que el camí seria fàcil. Ans al contrari: és complicat i cansat. Però la recompensa és proporcional a la dificultat. Per això val la pena seguir pedalant sense parar.

Abans, aquest divendres 17 d'octubre, a les vuit del vespre a la plaça Major. Tornem a convocar tots els voluntaris per fer un segon repartiment general de material per realitzar el porta a porta a Tàrrega. I dijous vinent, 23 d’octubre, seguim amb el cicle de conferències amb «Surt a compte la independència per als pagesos?». Respondran la pregunta dos membres de la sectorial de l'ANC “Pagesos per la independència”: Pep Riera i Antoni Llimona. Presentarà l'acte Antoni Pané, gerent de la Cooperativa d'Ivars. La xerrada serà a la sala de plens de l'ajuntament a 3/4 de 9 del vespre.